Pillangós Hatás

A kiskerti önellátó termelés alapja a saját szaporítóanyag (mag, gumó, stb.) megtermelése. Gyűjtünk tájfajta haszonnövényeket, kipróbáljuk, melyiknek felel meg sarkköri mikroklímánk és kötött vályogtalajunk. A próbát kiálló fajtákat felszaporítjuk, magjaikat számos magbörzén terjesztjük.

Sok éve futó tájfajta gyűjtő és -megőrző munkánkat 2020-ban kiemelten a pillangósokra célozzuk, ezeket az izgalmas és ízletes növényeket termesztjük és népszerűsítjük.

A hagyományos kerti növényfajták ellkötelezett híveként a Banya-Tanya Alapítvány csapata kitalálta, hogy 2020-at a Pillangós Hatás évének nyilvánítja.

Vetőmag-megőrző munkánk részeként gyűjtünk minden régi, helyi, kiskerti fajtát, de ahhoz, hogy közelebb kerüljenek a kertészkedők szívéhez, kiválasztottunk egy könnyen szaporítható, termeszthető, feldolgozható csoportot, a pillangósvirágúak családját ezévi “zászlóshajónknak”. Célunk egy gyűjtemény kialakítása, a pillangósok népszerűsítése a kertekben és a konyhákban egyaránt, mert nemcsak viszonylag egyszerűen termeszthető növényekről van szó, hanem ízletes és egészséges élelemről is.

A részletesebb tervekkel hamarosan jelentkezünk, egyelőre így vetéstervezős időszakban annyi a kérésünk, hogy nézzetek körül a vetőmagok között otthon, a nagymamánál, szomszédasszonynál, ahol csak lehet, és ha olyan pillangós vetőmagot találtok, amit legalább 10 éve helyben termeszt a gazdája, saját maga fogja a magot, és tudja, hogy nagyjából honnan származik, esetleg van hozzá receptje is, amit szeret főzni – és enni – belőle, akkor kérjük, egy maréknyit hozzatok el a Bátri Magbörzére február 16-án, vagy juttassátok el valamilyen módon Alapítványunkhoz. Egyeztetni a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen tudunk.

Ebbe a csapatba tartoznak a babok, lóbabok, tűzbabok, borsók, lencsék, csicseriborsók, laposborsók (szegletes lednek), lednekek, homoki babok, herék, lucernák, baltacimok, bükkönyök, és még sokan mások.

Tehát a kérésünk az, hogy egy minta mennyiséget csomagoljatok belőle nekünk, mi felszaporítjuk, készítünk róla leírást a Ti történeteitekkel együtt, és a későbbi magbörzéken terjesztjük őket másoknak is.

A magok mellé a következő információkat kérjük, ha megvannak:

  1. A fajta neve (nevei), amin a termesztője “szólítja”
  2. Termete, növekedése: bokor, vagy futó?
  3. Mióta termeszti?
  4. Honnan származik? Van-e története?
  5. Mire használja? Van-e kedvenc receptje hozzá?
  6. A termesztője neve, akitől a magot kaptuk
  7. A település, ahol termesztik és jól érzi magát
  8. Bármi más, amit fontosnak tartasz megemlíteni a fajtával kapcsolatban.

Várjuk jelentkezésedet, ha meglegyintett a Pillangós-Hatás, gyülekezzenek a magok, csírázzanak minél többen a Banya-Tanya kertjében! Segítségedet ellőre is köszönjük, további szép tavaszvárást kívánunk!

Maradjunk kapcsolatban!

Banya-tanya hírlevél

Újdonságok, közelgő események, csak hírlevélolvasóknak szóló írások.