Ismetterjesztő előadásaink

A következő témákból örömmel tartunk címenként egy-másfél órás, fényképekkel illusztrált előadásokat, faluházaknak, iskoláknak, civil szervezeteknek, helyi közösségeknek. Ezek az alkalmak mindig adnak meglepő, inspiráló információkat, lehetőséget biztosítanak beszélgetésekre, saját tapasztalatok, ötletek megosztására. Egyes témakörök kóstolóval, gyakorlati bemutatóval is egybeköthetők, illetve egész napos műhelymunkákat, konyhai tanfolyamokat szervezünk belőlük.

Igény szerint terepgyakorlatokat, tanfolyamokat is tartunk, a kínálat a következő bejegyzésben látható.

A részletek egyeztetése dolgában keressenek bátran a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com drótpostacímen!

KERT, ERDŐ

 1. Természetközeli kertelés, évszakokra bontva: tavasszal, nyáron, ősszel – és igen, télen is!
  A helyi adottságokra támaszkodva, a természetes folyamatokhoz illeszkedve, a talajt, a sokféleséget gazdagítva hogyan termelhetjük meg a szükséges növényeinket? (zöldség, gyümölcs, fűszer, gyógynövény, festőnövény, stb.)
 2. Barátaink, a gyomnövények (kóstolóval)
  A gyom önkényes emberi kategória – valójában gizgazaink sokat segítenek a kert tervezésében, fenntartásában, és meglepő módon remek csemegéket is készíthetünk belőlük.
 3. Állatok a kertemben!
  Hogyan csábíthatunk be a kertünkbe segítő állatfajokat, azért, hogy a területünk egyre teljesebb, kölcsönhatásokkal és egymást támogató kapcsolatokkal gazdagodó természeti rendszerré válhasson? Madarak, rovarok, kétéltűek, hüllők, és még sokan mások…
 4. Városi kert, zsebkert
  Hogyan termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket, ha nincs földterületünk? Ablakkertekről, erkélykertekről, közösségi kertekről beszélgetünk gyakorlati ötleteket is bemutatva
 5. Vetőmagfogás, régi fajták, vetőmag-önrendelkezés (magbörzével, palántabörzével)
  Hogyan termeszthetjük saját vetőmagjainkat? Miért fontos, hogy ne csak a szabvány kereskedelmi fajtákat neveljük? Hogyan szervezzünk magbörzét? Ősi, hagyományos és egzotikus fajták betelepítése a kertjeinkbe.
 6. Gombavilág (Terepen is)
  Vadon termő ehető, mérgező, gyógyító, vagy egyszerűen csak meseszép és érdekes gombáinkból mutat ízelítőt szakellenőr munkatársunk. Alapfogalmakat adunk a határozáshoz, összetéveszthető fajokat látunk egymás mellett, és izgalmas összefüggéseket mutatunk be a gombák világa és a földi élet rendszerei között.
 7. Vadon termő ehető növények (terepen is)
  Meglepően sok ehető növényt gyűjthetünk be, ha alapos fajismerettel rendelkezünk. Ehhez kínálunk rövid túrákat, ahol bemutatjuk az étrendünket és egészségünket gazdagító növényfajokat.
 8. „Helyit eszem, mert helyin az eszem”
  Mik azok az étel-kilométerek? Hogyan szolgálja testi-lelki-gazdasági jóllétünket a közösségi mezőgazdaság? Miért olcsóbb a „drága” biotermék? Hasonló kérdésekről beszélgetünk a beszerző körök, dobozrendszerek, és hasonló közösségi együttműködések kapcsán.

OTTHON, KONYHA

 1. Háztartás mérgek nélkül Ha nem vásárolunk agyonreklámozott mérgeket, inkább felszereljük a háztartást két-három alap tisztítószerrel, nem csak a saját pénztárcánkat, hanem az egészségünket és a környezet tisztaságát is óvjuk. Bemutatjuk ezeknek a tisztítószereknek a működését, ötleteket adunk a használatukra akár egy modern gépekkel felszerelt háztartásban is.
 2. Tartósítás mérgek nélkül Ha már megtermeltük, vagy helyi termelőtől beszereztük a télire való élelmiszert, hogyan tárolhatjuk minél kevesebb károsodással, és mérgező tartósítószerek nélkül? Megkóstolunk néhány meglepő csemegét is.
 3. Bőrápolás mérgek nélkül A bőrünk az első védelmi vonalunk, mégis sok káros anyagot kenünk rá. A foglalkozáson beszélgetünk arról, hogyan csökkenthetjük a bőrrel érintkező ártalmas vegyszerek mennyiségét úgy, hogy egyszerű, természetes anyagokból magunk állítjuk elő az alapvető tisztálkodó és ápoló szereket.
 4. Hétköznapi gyógynövényeink Fényképes, vagy terepi bemutató azokról a gyógynövényekről, amik a legtöbb település közelében gyűjthetők, és segítenek az egészségünk megőrzésében, gyakoribb betegségek gyógyításában.
 5. Gyógynövénykivonatok házilag Egyszerű módszereket adunk ahhoz, hogy a gyűjtött vagy termesztett gyógynövényeinkből hogyan készíthetünk könnyen hozzáférhető alapanyagokkal krémeket, tinktúrákat, olajos és vizes kivonatokat.
 6. Egészséges táplálkozás – egyszerűen, olcsón Igyekszünk lebontani azt a mítoszt, hogy az egészséges táplálkozás úri huncutság, költséges hobbi. Még csak nem is túlzottan időigényes. Ehhez adunk kóstolóval egybekötött ötletbörzét. Szó lesz a kenyérsütéstől kezdve a csíráztatáson át a magtejek, növényi szendvicskrémek, édességek, és sok más csemege elkészítéséről.
 7. Csírakert a konyhapolcon Hogyan láthatom el a családot egész évben friss nyers zöldséggel? Milyen alapanyagokat használjak? Mekkora anyag-és időráfordítás szükséges hozzá? Megismerkedünk a csírazöldségek világával. Új ízek, színek és formák jelennek meg a konyhában, teli nyers életerővel 🙂
 8. Gombaételek másképp Egészséges és finom ötletek a termesztett és vadon termő gombák tányérba varázsolásához. Húsevők és vegetáriánusok étrendjét egyaránt változatosabbá teszi néhány egyszerűen elkészíthető és jótékony hatású gombaétel.

A lista januári elmeállapotunkat tükrözi, a változtatás jogát nemcsak fenntartjuk, egyenesen garantáljuk 🙂

Maradjunk kapcsolatban!

Banya-tanya hírlevél

Újdonságok, közelgő események, csak hírlevélolvasóknak szóló írások.