A BANYA-TANYA ALAPÍTVÁNY 2019-ES KÍNÁLATA

A következő témákból örömmel tartunk címenként egy-másfél órás, fényképekkel illusztrált előadásokat, faluházaknak, iskoláknak, civil szervezeteknek, helyi közösségeknek. Ezek az alkalmak mindig adnak meglepő, inspiráló információkat, lehetőséget biztosítanak beszélgetésekre, saját tapasztalatok, ötletek megosztására. Egyes témakörök kóstolóval, gyakorlati bemutatóval is egybeköthetők, illetve műhelymunkákat, konyhai tanfolyamokat is szervezhetünk belőlük.

Igény szerint terepgyakorlatokat, tanfolyamokat is tartunk, a kínálat TEREPI TERVEK résznél látható.

A részletek egyeztetése dolgában keressenek bátran a banya.tanya.alapitvany(kukac)gmail.com drótpostacímen!

KERT, ERDŐ

 • Természetközeli kertelés, évszakokra bontva: tavasszal, nyáron, ősszel – és igen, télen is!
  A helyi adottságokra támaszkodva, a természetes folyamatokhoz illeszkedve, a talajt, a sokféleséget gazdagítva hogyan termelhetjük meg a szükséges növényeinket? (zöldség, gyümölcs, fűszer, gyógynövény, festőnövény, stb.)
 • Barátaink, a gyomnövények (kóstolóval)
  A gyom önkényes emberi kategória – valójában gizgazaink sokat segítenek a kert tervezésében, fenntartásában, és meglepő módon remek csemegéket is készíthetünk belőlük.
 • Madár-és rovarbarát kert
  Hogyan csábíthatunk be a kertünkbe segítő állatfajokat, azért, hogy a területünk egyre teljesebb, kölcsönhatásokkal és egymást támogató kapcsolatokkal gazdagodó természeti rendszerré válhasson?
 • Városi kert, zsebkert
  Hogyan termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket, ha nincs földterületünk? Ablakkertekről, erkélykertekről, közösségi kertekről beszélgetünk gyakorlati ötleteket is bemutatva
 • Permakultúra
  Kóstoló a természeti folyamatokba illeszkedő szemléletmódból, ami nem csak a kertről, de a lakóhely, közösség, az élet minden területéről szól.
 • Vetőmagfogás, régi fajták, vetőmag-önrendelkezés (magbörzével, palántabörzével)
  Hogyan termeszthetjük saját vetőmagjainkat? Miért fontos, hogy ne csak a szabvány kereskedelmi fajtákat neveljük? Hogyan szervezzünk magbörzét?
 • Gombavilág
  Vadon termő ehető, mérgező, gyógyító, vagy egyszerűen csak meseszép és érdekes gombáinkat mutatja be szakellenőr munkatársunk. Alapfogalmakat adunk a határozáshoz, izgalmas összefüggéseket mutatunk be a gombák világa és a földi élet rendszerei között.
 • Vadon termő ehető növények (terepen is)
  Meglepően sok ehető növényt gyűjthetünk be, ha alapos fajismerettel rendelkezünk. Ehhez kínálunk rövid túrákat, ahol bemutatjuk az étrendünket és egészségünket gazdagító növényfajokat.
 • Cserekörök szervezése
  Hogyan tudunk helyben, közösséget építve, erősítve feladatokat megoldani, felesleget elcserélni – pénz nélkül? Régi és új gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be a cserekörök működését.
  Szó esik a beszerző körök, dobozrendszerek, és hasonló közösségi együttműködések előnyeiről is.

OTTHON, KONYHA

 • Háztartás mérgek nélkül Ha nem vásárolunk agyonreklámozott mérgeket, inkább felszereljük a háztartást két-három alap tisztítószerrel, nem csak a saját pénztárcánkat, hanem az egészségünket és a környezet tisztaságát is óvjuk. Bermutatjuk ezeknek a tisztítószereknek a működését, ötleteket adunk a használatukra akár egy modern gépekkel felszerelt háztartásban is.
 • Egészséges tartósítás Ha már megtermeltük, vagy helyi termelőtől beszereztük a télire való élelmiszert, hogyan tárolhatjuk minél kevesebb károsodással, és mérgező tartósítószerek nélkül? Megkóstolunk néhány meglepő csemegét is.
 • Egészséges bőrápolás A bőrünk az első védelmi vonalunk, mégis sok káros anyagot kenünk rá. A foglalkozáson beszélgetünk arról, hogyan csökkenthetjük a bőrrel érintkező ártalmas vegyszerek mennyiségét úgy, hogy egyszerű, természetes anyagokból magunk állítjuk elő az alapvető tisztálkodó és ápoló szereket.
 • Hétköznapi gyógynövényeink Fényképes, vagy terepi bemutató azokról a gyógynövényekről, amik a legtöbb település közelében gyűjthetők, és segítenek az egészségünk megőrzésében, gyakoribb betegségek gyógyításában.
 • Gyógynövénykivonatok házilag Egyszerű módszereket adunk ahhoz, hogy a gyűjtött vagy termesztett gyógynövényeinkből hogyan készíthetünk könnyen hozzáférhető alapanyagokkal krémeket, tinktúrákat, olajos és vizes kivonatokat.
 • Egészséges táplálkozás - egyszerűen, olcsón Igyekszünk lebontani azt a mítoszt, hogy az egészéges táplálkozás úri huncutság, költséges hobbi. Még csak nem is túlzottan időigényes. Ehhez adunk kóstolóval egybekötött ötletbörzét. Szó lesz a kenyérsütéstől kezdve a csíráztatáson át a magtejek, növényi szendvicskrémek, édességek, és sok más csemege elkészítéséről.
 • Csírakert a konyhapolcon Hogyan láthatom el a családot egész évben friss nyers zöldséggel? Milyen alapanyagokat használjak? Mekkora anyag-és időráfordítás szükséges hozzá? Megismerkedünk a csírazöldségek világával. Új ízek, színek és formák jelennek meg a konyhában, teli nyers életerővel :-)

A lista januári elmeállapotunkat tükrözi, a változtatás jogát nemcsak fenntartjuk, egyenesen garantáljuk :-)TEREPI TERVEK

2018-ban elindítottuk Gizgaz-Séták címmel terepi növényismereti tanfolyamunkat, ami rövid, gyerekek számára is teljesíthető túrákból állt. Rengeteg olyan növénnyel megismerkedtünk, ami a lábunk elé került vagy a kalapunkhoz csapódott, megosztottunk egymással fűszer-, gyógynövény-, bőrápoló-és ételrecepteket. Mindenki úgy tért haza egy-egy sétáról, hogy sok új növényfajjal ismerkedett meg, a kosarában több köteg szárítanivaló fűszerszám mellett lapult egy-egy ötlet, amit aztán be lehetett építeni a hétköznapokba az egész család örömére és egészségére.

Érezhető volt, hogy a rengeteg könyv, netes információ, ismeretterjesztő műsor mellett komoly igény van a számunkra kincset érő vadnövényekkel való színes-szagos-ízletes testközeli találkozásokra.

Ezen fellelkesedve idén már télen elindítjuk terepi tanfolyamainkat az alábbi témákban:

TÉL:

 • Élet a Hideg Álom idején
  Ismerkedünk a télen termő gombákkal, szerencsés esetben ehetőket is gyűjtünk, madárvendégeket lesünk, nagyvadak nyomait olvassuk, fafajok és cserjék kérgét, rügyeit figyeljük meg. Belélegezzük a nyugalomban is élettel teli erdő levegőjét, dagasztjuk a havat/sarat J

TAVASZ:

 • Csírák és Rügyek
  Lekucorodunk a talajból frissen előtekeredő erdei famagoncokhoz, belekóstolunk a kora tavaszi nyersen is ehető vadnövényekbe, rácsodálkozunk a minden évszakban működő gombavilágra és felnyújtózunk a kipattanó rügyekhez. Gyűjtünk néhány gyógyhatású kérget, gyökeret. Fényképezünk mutatós tavaszi virágokat, begyűjtjük az első napbarna-alapozást a bőrünkre :-)
 • GombaszezON
  Májustól megnyitjuk a gombaszezont, megfelelő csapadékmennyiség esetén indítunk alap gombaismereti túrákat. Természetesen nem megyünk el szó nélkül a gyógynövények és az ehető gizgazok mellett sem J
 • Gizgaz-Séták 2. évad
  Áprilistól már számos gyűjthető növény vár az alkalomra, hogy füvesasszonyok (és –emberek) kosarában utazhassanak teává válásuk helyszínére. Folytatjuk tavaly kezdett növényismereti sétáinkat, azzal a kiegészítéssel, hogy most minden séta teakóstolóval fog zárulni a Vackor-Portán.

NYÁR:

 • Gomba-csavargások
  Időjárástól függő gyakorisággal alapszintű terepi gombaismereti sétákat szervezünk gombaszakellenőr vezetésével. Sikeres vadászatról különleges ebéd-alapanyagokkal térhetünk haza, de megtapasztaljuk a gombafajok ezerféle kapcsolatát a talajjal, fákkal, rovarokkal, rácsodálkozunk az élő rendszerekben betöltött létfontosságú szerepükre.
 • Gizgaz-Séták 2. évad egész nyáron
 • Tájékozódás a természetben
  Ismerkedünk a terepi formákkal, térképpel, tájolóval, eltévedünk és megkerülünk.
 • Barátunk a sötétség
  Bátor emberekkel eltöltünk egy éjszakát az erdőben. Figyeljük a hangjait, megtapasztaljuk az eleven csöndet, boncolgatjuk, gyógyítjuk félelmeinket.

ŐSZ:

 • Gomba-csavargások időjárástól függően
 • Gizgaz-Séták bogyó-és gyökérgyűjtő alkalmai

A lista januári elmeállapotunkat tükrözi, a változtatás jogát nemcsak fenntartjuk, egyenesen garantáljuk :-)

Az egyes eseményeket a NAPLÓFELÜLETEN hirdetjük meg, de láthatók lesznek a JÓKORA ARCOSKÖNYV KÖZÖSSÉGI HÁLÓCSAPDÁN is. ;-)

A fenti témakörökben szívesen vezetünk terepgyakorlatokat egyedi felkérésre is oktatási intézményeknek, közösségeknek. Keressenek bátran a banya.tanya.alapitvanykukacgmail.com címen!

ENGLISH